Αναβρασμός επικρατεί στους φαρμακοποιούς της Μαγνησίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα ακόμη οικονομικό μέτρο κατά του κλάδου τους, σύμφωνα με το οποίο, όταν οι ασθενείς δεν επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, τότε τα φαρμακεία να επιβαρύνονται με φόρο.
Από την περασμένη Παρασκευή, όταν κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή και γνωστοποιήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει ουσιαστικά κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, προκειμένου να ενισχυθούν στην αγορά τα γενόσημα φάρμακα, στους φαρμακοποιούς κυριαρχεί η αγανάκτηση και σκέπτονται ακόμη και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα φαρμακεία υποχρεούνται για κάθε πρωτότυπο φάρμακο εκτός πατέντας που χορηγούν σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, να επιστρέφουν στον οργανισμό το 0,8% της λιανικής του αξίας. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει συνολική επιβάρυνση στα φαρμακεία ύψους 4,8 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως «ένας ακόμη αιφνιδιασμός για στον κλάδο μας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήλθε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Αυτή τη φορά αφορούσε νέα επιπλέον οικονομικά μέτρα για τα φαρμακεία μας και κυρίως για τα φαρμακεία της γειτονιάς. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο εφαρμόζει νέο κεφαλικό φόρο (rebate) στα φαρμακεία, τιμωρώντας ταυτόχρονα και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο γιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων. Αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή. Είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί, που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν επιφορτιστεί όλα τα μέτρα για το φάρμακο, να επωμιστούν ακόμα ένα ληστρικό μέτρο. Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφασή της να επιβάλλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων. Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων και στην απόλυτη φτωχοποίηση του κλάδου μας».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι ασφαλισμένοι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων έχουν υποστεί αρκετά μεγάλη οικονομική αφαίμαξη, από το χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή, από την μη αποζημίωση ολόκληρης της λιανικής τιμής του φαρμάκου, αλλά μέρους της, από τη συμμετοχή των εγκύων στην αγορά φαρμάκων, από τη συμμετοχή των ασθενών με πολύ βαριά νοσήματα, από τη συμμετοχή των ασθενών με βιβλιάρια προνοίας στην αγορά φαρμάκων. Και τώρα έρχεται μια νέα οικονομική επιβάρυνση επειδή, επιλέγουν πρωτότυπο φάρμακο αντί γενόσημο, λες και πρόκειται για αγορά καταναλωτικού προϊόντος».